Kan en positiv og produktiv teamkultur virkelig skapes gjennom trinn?

Å skape en positiv og produktiv teamkultur blir ofte spionert som den hellige gralen av ledelsen. Det er tingen hver leder streber etter, det som hver ansatt drømmer om, og det hver konsulent lover å levere. Men hva om vi fortalte deg at det å skape en positiv og produktiv teamkultur ikke er så vanskelig som vi alle har blitt ført til å tro?

Først av alt, la oss definere hva vi mener med “positiv og produktiv teamkultur”. Betyr det at alle er glade hele tiden? Betyr det at alle jobber på topp effektivitet 24/7? Betyr det at det ikke er noen konflikter eller uenigheter? Selvfølgelig ikke. En positiv og produktiv teamkultur betyr at alle jobber mot et felles mål, alle blir respektert og verdsatt, og alle føler en følelse av tilhørighet og formål.

Så hvorfor sliter så mange ledere med å skape denne typen kultur? Svaret er enkelt: de tenker over det. De er så opptatt med å prøve å skape den perfekte kulturen at de faktisk ikke fokuserer på det som virkelig betyr noe – folket.

Du skjønner, hemmeligheten bak å skape en positiv og produktiv teamkultur er å fokusere på menneskene i teamet ditt, ikke selve kulturen. Hvis du fokuserer på folket, vil kulturen naturlig følge.

Hvis du for eksempel fokuserer på å ansette de rette menneskene for jobben, vil du ende opp med et team som er motivert, dyktig og dedikert. Hvis du fokuserer på å utvikle teammedlemmene dine, vil du ende opp med et team som kontinuerlig forbedrer og vokser. Og hvis du fokuserer på å skape et positivt og støttende miljø, vil du ende opp med et team som er lykkelig, engasjert og produktivt.

Men hva med alle de fancy kulturverkstedene og teambuilding-aktivitetene? Jada, de kan være morsomme og gi en flott mulighet for teammedlemmer til å binde seg, men de er ikke nøkkelen til å skape en positiv og produktiv teamkultur. De er bare en fin bonus.

Så neste gang du hører noen snakke om vanskeligheten med å skape en positiv og produktiv teamkultur, husk dette: Det handler ikke om kulturen, det handler om folket. Og hvis du fokuserer på folket, vil kulturen ta vare på seg selv.