Kan fremtidige ledere i et team virkelig identifiseres og utvikles?

Når det gjelder å identifisere og utvikle fremtidige ledere i et team, ser det ut til å være en vanlig tro på at det er en vanskelig oppgave. Men hvorfor er det? Er det virkelig så vanskelig å få øye på en leder i ferd med å hjelpe noen med å utvikle lederegenskaper? Jeg tror ikke. Jeg tror faktisk at den virkelige vanskeligheten ligger i måten vi nærmer oss oppgaven.

Først av alt, la oss ta opp elefanten i rommet: forestillingen om at ledelse bare er for noen få utvalgte. Denne ideen om at bare visse mennesker er “fødte ledere” er ikke bare usant, men det skaper også en selvoppfyllende profeti. Hvis vi tror at bare noen få utvalgte kan være ledere, vil vi bare se etter de utvalgte og gå glipp av de potensielle lederne i teamet vårt.

En annen sak er at vi ofte ser etter ledelse på gale steder. Vi har en tendens til å fokusere på de høyeste og mest frittalende medlemmene av teamet, men ekte ledelse kommer ikke alltid i form av en høy og aggressiv personlighet. Faktisk er noen av de beste lederne stille og reservert, men de leder et eksempel og inspirerer andre til å følge. Vi må slutte å lete etter den stereotype lederen og begynne å lete etter egenskapene som gjør en stor leder.

Til slutt må vi slutte å tenke at ledelse er noe som kan læres eller utvikles over natten. Ledelse er en kontinuerlig reise, og det tar tid, krefter og tålmodighet å utvikle ekte lederegenskaper. Vi må gi teammedlemmene våre muligheten til å vokse og utvikle sine lederegenskaper over tid. Vi kan ikke forvente at de blir ledere over natten, men med riktig støtte og veiledning kan de bli morgendagens ledere.

Avslutningsvis er vanskeligheten med å identifisere og utvikle fremtidige ledere i et team ikke i selve oppgaven, men på den måten vi nærmer oss det. Vi må slutte å begrense oss selv ved å lete etter ledelse på gale steder og forvente at den skal utvikles over natten. Ved å endre vår tilnærming og gi teammedlemmene våre den støtten og veiledningen de trenger, kan vi utvikle morgendagens ledere og skape et sterkere, mer effektivt team.