Kan ledere virkelig lede team med forskjellige arbeidsstiler?

Mange mennesker tror at det er en vanskelig oppgave å styre og ledende team med forskjellige arbeidsstiler. De hevder at forskjellige arbeidsstiler fører til konflikter, misforståelser og til slutt mangel på produktivitet. Men er dette virkelig tilfelle? Eller gir vi bare unnskyldninger for vår egen mangel på tilpasningsevne og fleksibilitet?

Først av alt, la oss definere hva vi mener med “arbeidsstiler”. Det handler ikke bare om noen er en morgenperson eller en nattugle. Det handler om hvordan mennesker nærmer seg arbeidet sitt, deres foretrukne kommunikasjonsmetoder og deres autonomi. Noen mennesker trives i et strukturert og hierarkisk miljø, mens andre foretrekker en mer flytende og åpen tilnærming.

Men hvorfor er det så vanskelig å administrere og lede team med forskjellige arbeidsstiler? Svaret er enkelt: vi er for fokuserte på vår egen måte å gjøre ting på. Vi tror at vår måte er den rette måten, og at alle som ikke samsvarer med forventningene våre, er “vanskelig” eller “problematisk”. Dette er ikke bare trangsynt, men det er også en oppskrift på katastrofe.

Se for deg et lag der alle er en morgenperson, men ett teammedlem er en nattugle. Morgenfolket kan se på nattuglen som lat eller uproduktiv fordi de ikke ankommer kontoret før senere på dagen. Men Night Owl kan være mer produktiv og kreativ i løpet av kveldstimene, og kan være i stand til å fullføre oppgaver som morgenfolket sliter med. I dette scenariet er det ikke Night Owl som er problemet, det er morgens folks stive perspektiv på arbeidsstiler.

En annen vanlig tro er at forskjellige arbeidsstiler fører til konflikter og misforståelser. Men er dette virkelig sant? Eller er vi bare for redde for å kommunisere og samarbeide med mennesker som har forskjellige perspektiver? Jada, det kan være noen innledende friksjon og justering, men hvis vi er villige til å lytte og lære, kan vi finne felles grunnlag og skape et mer produktivt og harmonisk team.

Avslutningsvis er det ikke så vanskelig å administrere og ledende team med forskjellige arbeidsstiler som vi gjør det. Det handler om å være fordomsfri, tilpasningsdyktig og villig til å kommunisere og samarbeide. La oss slutte å gi unnskyldninger for vår egen manglende fleksibilitet og begynne å omfavne mangfoldet og potensialet til teamene våre. Tross alt, er det ikke det teamarbeidet handler om?